Page content

Vriendschap

article content

Vriendschap

Wikipedia

omschrijft vriendschap als “de relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt”. Een vrij vage, algemene definitie, waaruit goed blijkt hoe ongrijpbaar het begrip vriendschap eigenlijk is.
De Griekse filosoof Aristoteles schreef: “ware vriendschap is de liefde voor de ander, omwille van de ander.” Bij vriendschappelijke relaties komt dus altijd een soort liefde kijken. Dat is geen liefde in de betekenis van seks en romantiek, maar je houdt altijd van je vrienden. Die liefde komt altijd van twee kanten: je kunt niet met iemand bevriend zijn die dat niet met jou is. En dat betekent dat de ander zich ervan bewust is dat jullie vrienden zijn.

Eerlijk gezegd vraag ik mij af of we anno 2016 nog van ware vriendschap kunnen spreken?

Vriendschapsverzoeken

We sturen of krijgen wel “vriendschapsverzoeken” via de sociale media, maar zijn dit ook werkelijk vrienden?
Mijn FB account vertelt mij dat ik momenteel 148 “vrienden” heb! Mijn kind, en neven en nichten er buiten gelaten, zijn er misschien een 40 tal die ik irl al ooit ontmoet heb, enkele échte vriendinnen (of zo dacht ik toch!) oude schoolvrienden, dates die “vriendjes” zijn geworden, staminee kennissen, oud collega’s. Die 108 overige heb ik ooit toegevoegd doordat ik vroeger een populair spel heb gespeeld. Er is een tijd geweest dat het er veel meer waren. Diegene die ik enkel kende van die spelletjes en waar ik nooit enige reactie of een fijne babbel mee heb gehad, zijn ondertussen al lang verwijderd.
Zij die gebleven zijn; prijs je gelukkig! 😉 Het betekent dat ik je een fijn mens vind (Y)
Die fijne mensen hebben mij, met hun lieve woorden en bemoedigende babbels heel sterk gesteund en mij door moeilijke momenten heen geholpen en doen dat nog. Waarvoor mijn dank <3

Echte vrienden

Maar hoe zit het dan met échte vrienden?
Bestaan die nog wel? Een vraag die ik mij de laatste weken al meermaals heb gesteld!
Zit mijn definitie van vriendschap dan fout?
Voor mij is “vriendschap” iemand graag hebben zoals die is. Iedereen heeft mindere kantjes, maar die neem je er bij. Tenslotte hoef je er niet mee samen te leven he! 😉
Maar er komt meer bij kijken dan wederzijdse genegenheid. Als je iemand beschouwt als een vriend, wens je hem of haar altijd het beste toe. Je wilt dat je vriend of vriendin gelukkig is en dat het goed met hem of haar gaat. En hoewel vriendschap draait om zowel geven als nemen en je zelf ook dingen uit de vriendschap haalt, is het geven het belangrijkste element. Je kijkt wat je vrienden nodig hebben en plaatst je eigen belangen op de achtergrond. Kortom, je bent er voor elkaar door dik en dun!
Ik meen te denken dat ik er voor mijn vrienden altijd heb gestaan! Of dit nu was om de clown uit te hangen en ze op te beuren, mee te lachen of te huilen, één en al luisterend oor te zijn, mijn totale aandacht voor hun, mijn gsm negerend. Hun daadwerkelijk te helpen met te babysitten, te helpen verhuizen, te behangen, te schilderen, hen te bezoeken in het hospitaal, te helpen en verzorgen als ze ziek waren, te troosten bij de zoveelste mislukte relatie, kortom ik heb altijd gedacht een goede vriend te zijn waar ze op kunnen rekenen. Heb dikwijls genoeg mijn plannen opzij gezet voor een vriend in nood en was altijd één van de eerste om te vragen of ze hulp nodig hadden! “ Mijn” idee over vriendschap dus!

Witte raaf

Maar ben ik dan een witte raaf als ik zo over vriendschap denk? Of heb ik foute vrienden?
Wat je uitstraalt, trek je aan! Wie zaait zal oogsten?
Dooddoeners of realiteit? Want in dat laatste geval vraag ik mij toch af wat ik dan wel uitstraal en/of ik het verkeerde zaad heb gebruikt?!

It_is_during

Hulpeloos

Weken geleden was ik iemand gaan helpen inpakken voor haar verhuis. Door een stomme val breek ik mijn rechter elleboog. Lang verhaal kort; spoedoperatie en voor de volgende maanden zo hulpeloos als een baby.
Een kennis is zo vriendelijk geweest om mij naar het hospitaal te rijden. (waarvoor mijn dank)
De dame waar het ongeluk gebeurd is, heeft de moeite zelfs niet gedaan om eens te informeren naar mijn gezondheid! ☹

Niemand

Niemand, maar dan ook niemand van mijn oude “vrienden” (met uitzondering van 1) heeft tot hiertoe eens gebeld!
Zou GSM land plots dood zijn? Is iedereen zijn bel tegoed ook plots op?? Monddood en gedumpt in een greppel???
Een berichtje via FB, dat ze wel “eens” zullen afkomen, maar nu hebben ze het pokke druk! Daar kan ik het mee doen! ☹ Ondertussen lees je wel op FB over de marktjes waar ze naar toe gaan, de feestjes, de weekendjes weg! Pokke druk dus! Niet dat ik ze dat niet gun, maar zelfs geen tijd om in de 2 maand die we nu bijna verder zijn, eens te bellen!? Een vriendschap (of zo dacht ik toch), van bijna 20 jaar!

touch_times

Tranendal

Je mag het weten: het heeft me écht geraakt! Ik heb in een tranendal gezeten! Waar heb ik dit aan verdiend?

Buiten de fysieke pijn, heb ik moeite gehad om een depressie buiten de deur te houden.
Ik vraag toch geen geld, of niet dat ze mijn huishouden komen doen.
Een telefoontje, een stem, een babbeltje! Iemand die begrijpt dat nu ik, buiten dat ik met mijn links hand een beetje kan typen, zo goed als niets kan. Iemand die snapt dat de muren zowat op mij afkomen en mij hier eens buiten haalt! Of gewoon eens op bezoek komt?!
Eigenlijk niemand van mijn oude vrienden.

sometimes

Party4singles

Ik beuzel; 1 dame die ik nog niet zo lang ken via Party4Singles, heeft mij al veel gebeld! ☺ ☺ Is me hier ondertussen al een middag komen buitenhalen en was zo lief om mij enkele dagen te inviteren aan de zee.
Mijn goede vriend J (toch een druk bezette manager) is, zei het op een iets onchristelijk uur, even binnen gesprongen om naar mijn toestand te informeren.
Mijn maatje L, ook al zo’n druk bezette zelfstandige, was zo lief, om in het weekend , een poging te wagen om mijn droogkast te maken.
Een ongeluk komt nooit alleen toch? Ook dat nog! R.I.P droogkast. ☹
Mijn FB dinnetje M, die momenteel ook met haar gezondheid sukkelt, is mij ook een middagje komen bezoeken. Als dat niet lief is!
Vond het ook lief van S, mama van 4 kindjes, die helaas zo ver bij me vandaan woont, om toch enkele uurtjes voor mij vrij te maken en mijn handjes en voeten te komen verzorgen.
Deze mensen liggen nu wel in mijn bovenste schuif ☺ <3

Geen tijd meer voor elkaar

Maar wat maakt het dat mensen nu geen tijd meer hebben voor elkaar?
Europa één, maar de medemens kan stikken?
Zijn we dan allemaal dikke egoïsten geworden?
Ik weet het, een job, een partner, een huishouden, het neemt véél van onze tijd!
Zou het helpen als we met z’n allen een dagje minder zouden moeten werken?
Vier van de vijf! Het creëert meer werkgelegenheid, minder werklozen, een dagje extra voor je sociaal leven! Zou dit een oplossing kunnen zijn, of gaan we verder met een wereld te creëren die enkel nog maar draait rond “IK”?
‘K weet ook dat bv een echtscheiding niet zo goed is voor vriendschappen. Er zijn altijd dommeriken die vinden dat ze “partij” moeten kiezen voor één van de twee! Kortzichtig natuurlijk. Als je iemand een fijn mens vond toen die nog getrouwd was, blijft dat gescheiden ook een fijn mens! En bang zijn dat ze achter je partner aangaan nu ze gescheiden zijn, is ook zo’n idioot idee! Bedriegen dat “heb” je, dat krijg je niet “plots” als je gescheiden bent!
Een partner verliezen in de dood en jaren treuren, ook niet zo goed voor vriendschappen. Het is niet iedereen gegeven om te wachten tot je terug kan lachen.

Vriendschappen opbouwen

Het maakt wel dat mensen iedere keer opnieuw vriendschappen moeten opbouwen.
Het kost tijd en het kost energie, maar tot hiertoe heb ik het altijd de moeite gevonden!
Ik schrijf wel; tot hiertoe………. want krijg nu wel mijn twijfels!
Alhoewel, ik ben veel te veel een sociaal beestje om geen mensen rond mij heen te hebben.

Vroeger was het toch beter

‘K weet het dat ik het niet mag zeggen; maar vroeger was het toch wel beter!
Ben opgegroeid in een straat waar iedereen, iedereen kende.

Waar men niet alleen voor te feesten, maar ook in tijden van nood er voor elkaar stond. (nota P4S: prachtige zin)

Het was de basis voor mijn idee over echte vriendschap!
Helaas dit bestaat niet meer.
Ook ik ken mijn buren niet meer! Niet moeilijk natuurlijk, want er wordt veel verhuisd. Heb net, voor de vierde keer op rij in 8 jaar tijd , een nieuwe bovenbuur!
Voor je ze kan begroeten zijn ze weer weg ☹

Prozac

Op deze manier krijgen we niet alleen een vergrijsde maatschappij, maar ook een zeer vereenzaamde maatschappij! Als we zo verder gaan, gaan Prozac en aanverwanten hoogtij vieren! Dat kunnen we toch niet laten gebeuren?!

Belangrijk

Daarom dat échte vriendschappen zo belangrijk zijn!
Zoals ondertussen ondervonden, kan je die ook op Party4Singles vinden ☺
Dus, met gebroken elleboog , een ziek handje, de hulp van een lieve chauffeur en wat pijnstillers, je weet waar je mij de eerste zondag van de maand kan vinden ☺

Met deze stel ik mij kandidaat voor echte vriendschap.
For better or for worse, till death do us part! 😉

Nina

 

Party4singles - Willy's Moustache

Party4singles – Willy’s Moustache

Comment Section

5 reacties op “Vriendschap


Door dpuntc op 18 augustus 2016

Echte vriendschap, waarschijnlijk in onze ogen te kostbaar, te fragiel, daarom kom je ze heel weinig of bijna niet tegen…


Door Nicole op 17 augustus 2016

Het is wel de waarheid … Waar zijn ze als je ze echt nodig zijn !! Zijn idd heel zeldzaam maar ze zijn er wel 😉


Door Chrisje op 17 augustus 2016

Zo herkenbaar, spijtig genoeg !
Echte vrienden ……….degene wie ik in mijn hart sluit,en die ik al het beste van de wereld toewens……..
Helaas nooit meer de vraag om eens af te spreken,of gewoonweg nog maar eens een telefoontje met hoe gaat het………..iedereen druk druk met zijn eigen leven
Spijtig genoeg ga je er aan wennen , of is het toch ergens maar mijn fout????? 😕😕


Door m op 17 augustus 2016

de waarheid ,men heeft veel vrienden tot men ze eens nodig heeft en dan zijn ze spoorloos


Door Patrick Simons op 17 augustus 2016

Inderdaad Nina, vrienden zijn leuk maar je leert ze pas echt kennen als je in nood zit. Persoonlijk denk ik dat ECHTE vriendschap heel zeldzaam is, durf te stellen dat bijna niemand puur enkel en alleen uit vriendschap iets doet. Het heeft altijd wel een reden. Deze “echte” vrienden vallen natuurlijk door de mand als je in nood zit…want dan zijn ze nergens te bespeuren. Zit dan geen meerwaarden meer in DE vriendschap voor hen. Niet leuk om te horen maar helaas de realiteit. Gelukkig zijn er uitzonderingen maar niet veel 😉

Plaats een reactie


*