juli 12

0 comments

Drempelvrees

Met deze 8 tips maak je er komaf mee!

Of je nu net uit een lange relatie komt of al jarenlang als vrijgezel door het leven gaat…
Wie zich opnieuw op de relatiemarkt waagt, krijgt dikwijls met flink wat twijfels af te rekenen.

Twijfels over de zin van een nieuwe relatie, want met een rugzakje vol levenservaring weet je intussen dat perfectie niet bestaat. Nog lastiger is dat verdomde twijfelen aan jezelf: ‘ben ik wel interessant, aantrekkelijk, goed… genoeg?
Hoog tijd om doemgedachten de deur te wijzen, tenminste als je graag de liefde herontdekt. Deze tips helpen je op weg.


1. Ontdek of je er klaar voor bent

Of liever: herken de signalen die aantonen dat je er nog niet aan toe bent. Doet het idee aan een nieuwe liefde je maag draaien? Dan is het wellicht te vroeg. Gun jezelf nog wat tijd. Zie je een nieuwe relatie niet (meer) als het grote kwaad? Waag de sprong. Geef het daten op z’n minst een kans, hoe spannend het ook voelt.


2. Erken je angst. En wijs ze de deur.

Er is geen weg omheen. Je eerste stappen op de relatiemarkt gaan onvermijdelijk met angsten gepaard. Onthoud dat angstgevoelens heel normaal zijn. Je hebt tenslotte al heel wat meegemaakt. Misschien worstel je nog met onverwerkte teleurstellingen en verdriet… Pak het rustig aan. Je hoeft je heus niet meteen helemaal te smijten. Babysteps zijn ook oké: vertel enkele goede vrienden dat je graag nieuwe mensen leert kennen. Accepteer eens wat vaker een uitnodiging voor een feestje of trek er met een vriendengroepje op uit.

3. Ban negatieve gedachten

Maak jij je ook weleens schuldig aan uitspraken als ‘alle goede mannen/vrouwen zijn bezet’ of ‘een trouwe man/vrouw bestaat niet’? Met de nodige littekens op je hart begrijpen we je frustratie. Maar het is duidelijk dat die mindset je niet vooruithelpt. Negatieve gedachten doen niet alleen je gemoed kelderen, ze staan een nieuwe liefde ook letterlijk in de weg. Door je bewust te worden van je negatieve gedachten en ze consequent uit je hoofd te verdrijven, word je vanzelf positiever. Train je in het herkennen van zelfsabotage en maak er met een ingebeeld rood stopsignaal of een luide ‘stop’ een einde aan.

4. Bepaal je doel

Net zoals bij ieder plan moet je ook bij je afspraakjes een duidelijk doel voor ogen hebben. Wat hoop je te bereiken? Ben je op zoek naar een levenspartner? Een leuke verliefdheid die misschien tot meer kan leiden of puur plezier? Ieder scenario vergt een andere aanpak.

5. Stel je idee over daten bij

Welke woorden roept ‘daten’ bij je op? Schieten onrustmakers als ‘stress’, ‘angst’ en ‘onzekerheid’ je meteen te binnen? Probeer het dan bewust eens op een andere manier te bekijken. Je kan het net zo goed zien als een ‘avontuur’, ‘levensles’ of ‘ontdekkingsreis’. Het kan zelfs een manier zijn om je social skills aan te scherpen. Met een positieve kijk bereik je altijd meer.

6. Maak plezier offline.

We kunnen er niet omheen. Online-daten is overal. Het is een makkelijke manier om je netwerk te vergroten. Maar blijf niet te lang online hangen. Probeer na twee weken in real life af te spreken. Je kan maar beter snel ontdekken of die chemie virtueel of écht is. Sluit je niet op achter de computer. Plezier maken doe je nog steeds in het écht leven. Dwing jezelf om uit huis te komen en breek uit je comfortzone. Snuif de sfeer op tijdens een leuke singleparty en dans de zorgen uit je lijf. Fun verzekerd!

7. Oefening baart kunst

Vier op de vijf afspraakjes draaien uit op niets, zo zit het nu eenmaal in elkaar. Neem een teleurstellende ontmoeting niet persoonlijk. Zie het liever als een goede oefening. Elke ervaring leert je iets over wat je wel of net niet wil in een relatie. En geef toe, mocht het van bij de eerste keer al raak zijn, zou het toch maar saai zijn. Niet?

8. Laat je kinderen je niet tegenhouden

Dat je met kinderen in huis niet zomaar de eerste de beste vlam over de vloer laat komen, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar laat de vrees voor de reactie van je zoon of dochter je niet aan huis kluisteren. Wees eerlijk en respectvol naar je kinderen toe, en laat dat schuldgevoel achterwege. De meeste kinderen willen trouwens dat hun ouders gelukkig zijn. Grote kans dus dat hun bezwaren reuze meevallen. Ook van de meningen van familie en vrienden hoef je niet wakker te liggen. Hoe goedbedoeld hun advies ook mag zijn, je hebt zelf de touwtjes in handen. Laat ze niet meer los!

Door Lynn Guillaume
(freelance journalist voor tal van magazines, gespecialiseerd in psychologie en gezondheid)

NOTA van Party4singles:
Bekijk onze oplossing die al veel mensen heeft geholpen.


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Voorkom dat je iets mist...